Het eerste vervolgbezoek: de preventie afspraak

Voorkomen is beter dan genezen, dat is een gevleugelde uitspraak die je nog al eens hoort. Dit heet preventie: vaak zijn gaatjes te voorkomen. Maar soms is dat best lastig. Het voorkomen van gaatjes is een echte “team-effort”: het kind heeft daarbij zowel uw als onze hulp nodig. De preventie-assistente speelt hierbij een belangrijke rol binnen onze praktijk. Tijdens deze eerste vervolgafspraak wordt het gebit van uw kind mooi schoon gepoetst. Dit wordt gedaan door de preventie-assistente. Tijdens het poetsen zal zij u tips en adviezen geven om het gebit van uw kind ook thuis zo goed mogelijk te kunnen reinigen. Voor het bezoek aan de preventie-assistente wordt u gevraagd een voedingsdagboekje in te vullen. Dit  geeft de tandarts mee na de intake. Het dagboekje zal tijdens de preventieafspraak besproken worden. Zo kunnen we kijken of er nog zaken zijn in het patroon van eten en drinken, die we wat kunnen optimaliseren om (nieuwe) gaatjes te voorkomen. Verder is dit bezoek een wenmoment, waardoor kinderen al snel vertrouwd raken met de praktijk en alles wat wij doen.

De gewenningsafspraak.

Voordat we de gaatjes in het gebit van uw kind daadwerkelijk kunnen gaan behandelen is het belangrijk dat we hem of haar eerst laten wennen aan de tandheelkundige setting. Het kind moet wennen aan de tandarts en de apparatuur. Belangrijk is dat uw kind leert wat de spelregels zijn en dat hij of zij de tandarts kan vertrouwen. Vaste onderdelen bij een gewenningsafspraak zijn het polijsten van het gebit en het maken van foto’s als dit nog nodig is. Aan het einde beslissen we wat de volgende keer gedaan wordt. Alle stapjes van de volgende sessie zullen worden verteld en zo mogelijk voorgedaan worden, zodat uw kind optimaal voorbereid aan de behandelingen kan beginnen.

Behandelingen

De tandheelkundige behandeling van kinderen is gebaseerd op vertrouwen. Aan het einde van de vorige sessie heeft de tandarts besloten welke behandeling zal volgen. Dit is met u en uw kind besproken en de tandarts begint een behandelsessie dan ook vaak met uw kind te vragen wat we vandaag gaan doen. Zo kan de tandarts controleren of uw kind het de vorige keer goed begrepen heeft.
Hierbij geldt: afspraak is afspraak. De tandarts doet niet meer, maar ook niet minder, dan de vorige keer is afgesproken. De enige uitzondering hierop is als uw kind aangeeft pijn aan een tand of kies te hebben. Gemiddeld zien we de kinderen 6 keer voordat ze afbehandeld zijn. Daarna bespreken we samen met u of dat het kind nog even bij ons onder controle blijft of dat hij of zij weer bij uw reguliere tandarts voor controle komt.

Na een behandeling
Prijzen, steunen en belonen. Vertel uw kind dat het goed gegaan is (ook al was u misschien niet helemaal tevreden over uw kind), geef een beloning (als de tandarts dat al niet gedaan heeft) en bewonder het werk dat uw kind heeft laten doen (ook al ziet u niet precies wat er nu gebeurd is).
Zo steunt u uw kind en bevestigt u dat het echt een prestatie geleverd heeft. Ook als de behandeling een belasting was voor uw kind wil het graag horen dat hij of zij het super heeft gedaan. 
Natuurlijk verdient een kind dat net heel erg zijn best heeft gedaan of een inspanning heeft geleverd een extra knuffel of moet zelfs even getroost worden als er iets naars was (bijv. een kies trekken). Maar in de regel werkt het beter om dit kort te houden en het positieve te benadrukken door iets leuks te gaan doen in plaats van uitgebreid samen te huilen hoe erg het was.